piatok 24. októbra 2014

LAMPÁŠE Z NESCAFÉ FLIAŠ

Milé ŠIKULKY a ŠIKULKOVIA! :)

V tomto "preddušičkovom" čase vám ponúkam jeden malý tip ako si môžete jednoducho a pomerne rýchlo vyrobiť lampášik alebo kahanec na hroby. Pravdaže, kvetinárstva ich majú na mraky, ale ak chcete zapojiť svoje ratolesti a využiť tvorivo čas, môžete to skúsiť samy.

Čo potrebujeme?


  • prázdne fľašky Nescafé, vedro s vodou a troškou Jary, čiernu tabuľovú farbu a štetec, farebný krepový papier, lepidlo Duvilax, pevnejší drôtik, čajový kahanček

Ako na to?


  • Prázdne fľašky si najskôr necháme odmočiť v jarovej vode. Odstránime nálepky, opláchneme čistou vodou a necháme vysušiť. Povrch fľaše zostane čistý a odmastený.
  • Začíname natierať čiernou farbou. Ja som použila čiernu farbu na školské tabuľe. Každá fľaša má má svoj tvar. Snažila som sa držať daných, vytvarovaných linií skla. Farba pomerne rýchlo schne, a niekedy treba pretrieť čiernu plochu 2x. Dá sa však využiť aj priesvitná stopa štetca. Svetlo sviečky viac preniká.
  • Ak nám farba vyschla, začneme nanášať lepidlo. Nemusí to byť rovnomerná vrstva. Lepidlo nám zachytí krepový papier a pomôže nám vytvárať mozaiku.
  • Krepový papier natrháme na nepravidelné kúsky. Prilepujeme ho tesne vedľa seba. Môže sa aj prekrývať. Hlavne, aby nezostávali prázdne plôšky medzi kúskami papiera a držali sme sa priesvitnej plochy fľaše.

  • Ak sme s mozaikou hotoví, prekryjeme ju vrstvou lepu. Lep nanesieme nepravidelne na farebný papier a rýchlymi ťahmi štetca ho rozotrieme po celom farebnom povrchu. Treba pracovať rýchlo a nie veľmi opakovať ťahy štetca, lebo krepový papier púšťa farbu a celá mozaika by sa nám mohla nevhodne pofarbiť. Necháme zaschnúť.

  • Povrch farebnej mozaiky nám vytvoril sklený efekt. Bez použitia farieb na sklo sme si sklo farebne pomaľovali :)
  • Pre tých tvorivejších: Na kahanček alebo lampášik si môžeme vyrobiť aj uško. Stačí nám omotať pevnejší drôtik okolo hrdla fľaše alebo prilepiť ho silikónom.


PRAJEM VÁM KRÁSNE TVORIVÉ CHVÍLE A NEZABUDNITE VLOŽIŤ ČAJOVÝ KAHANČEK DO SVOJHO LAMPÁŠIKA!!!
 :):):)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára